Vlastní strava

Jídelní lístek

Je sestavován na základě zdravé výživy a dodržování spotřebního koše dle platných receptur pokrmů pro školní stravování. Jídelní lístek je uveden na webových stránkách www.strava.cz.

Označovní alergenů v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něj se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden.

 

Seznam alergenů:

1 – obiloviny obsahující lepek

2 – korýši a výrobky z nich

3 – vejce a výrobky z nich

4 – ryby a výrobky z nich

5 – jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

6 – sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 – mléko a výrobky z něj

8 – suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy

9 – celer a výrobky z něj

10 – hořčice a výrobky z ní

11 – sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 – oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)

13 – vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 – měkkýši a výrobky z nich

 

Čísla, označující alergeny přítomné v pokrmu, budou uvedena v jídelníčcích, v objednávkových boxech a na tištěných jídelních lístcích na nástěnkách v MŠ.

Jídelny mají pouze povinnost informovat (jako každý výrobce potravin a pokrmů), a proto nemohou brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.

Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo jeho zákonný zástupce uhlídat sám!

Pokud budete mít nejasnosti v uvádění alergenů, můžete se obrátit na vedoucí školní jídelny.

Související obrázky: